pondělí 27. srpna 2012

Dýňová polévka
Moje oblíbená polévka. Dá se jíst teplá i studená.

Ingredience:
1 kg jakékoli dýně (nejraději používám dýni Hokkaido - nemusí se okrajovat a polévka z ní není tak sladká)
1 cibule
0,5 l vývaru
150 ml zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
1 lžíce oleje
sůl
muškátový oříšek nebo šafrán
chlebové krutony (k podávání)
opražená dýňová semínka (k podávání)

Postup:
Dýni překrojíme na půl nebo na měsíčky, vydlabeme lžičkou střed, oloupeme (dýni Hokkaido nemusíme loupat) a pak nakrájíme na menší kostky. Cibuli si nakrájíme nadrobno a opečeme ji do sklovata na troše oleje (trvá to asi 2 minuty). Potom přidáme dýni a opět asi 2 minuty opékáme. Přilijeme vývar a vaříme dýni doměkka. Až je dýně úplně měkká (zkoušíme to vidličkou), rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přidáme zakysanou smetanu nebo řecký jogurt a ještě jednou promixujeme. Dochutíme solí a muškátovým oříškem (nebo šafránem).
Podáváme s opraženými dýňovými semínky a/nebo chlebovými krutony, které si předtím osmažíme na troše oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat