pondělí 27. srpna 2012

Cuketa Bezděk light
Původní recept je z knihy receptů na cukety, kterou napsala herečka Jana Štěpánková. Upravila jsem si ho ale tak, aby obsahoval méně kalorií a byl - řekněme - zdravější.

Ingredience:
1 malá cuketa
200 g rajčatového pyré (passata) - já používám značku Valfrutta
1 cibule
1 bujón
1/2 kelímku zakysané smetany nebo 2 - 3 lžíce řeckého jogurtu
4 plátky dušené šunky
olej na osmažení
sůl a pepř

Postup:
Cibuli si nakrájíme na malé kousky. Cuketu oloupeme, lžičkou vydlabeme střed a pevnou část nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli opečeme na pánvi dozlatova (nespálit!) a přidáme k ní nastrouhanou cuketu. Až je cuketa trochu povadlá a pustí trochu vody, rozdrobíme do ní bujón. Pak přidáme passatu a zamícháme. Osolíme (opatrně - už je tam ten bujón) a opepříme. Necháme chvíli dusit, až je cuketa měkká. Pak přidáme šunku, kterou jsme si předtím nakrájeli na kostičky. Šunku můžete předtím opéct, ale nemusíte - já to nedělám. Nakonec do směsi zamícháme zakysanou smetanu nebo řecký jogurt.
Cuketu Bezděk light si můžete dát s chlebem, brambory nebo těstovinami.


Žádné komentáře:

Okomentovat